Skip to content

Hva er solar UV-stråling og hvilke effekter det har på menneskekroppen? 


bil på veien under solnedgangen

Solar ultrafiolett (UV) stråling er en type elektromagnetisk stråling som sendes ut av solen og som er usynlig for det blotte øye. Den utgjør en liten del av solstrålene, men den er hovedårsaken til solbrenthet, har sterke mutagene egenskaper, og er klassifisert som kreftfremkallende for mennesker. 

Eksponering for ultrafiolett (UV) stråling, spesielt fra solen, kan ha skadelige effekter på huden. Langvarig og gjentatt eksponering kan føre til for tidlig aldring, hudskader og til og med hudkreft. UV-stråler trenger inn i hudens overflate og skader de underliggende cellene og vevet. Dette kan resultere i symptomer som spenner fra mild solbrenthet til alvorlige hudsykdommer. 

UV-stråling er ikke bare farlig, men også villedende. Det omfatter tre ulike typer: UVA, UVB og UVC. Mens UVA-stråler kan trenge inn i hudens dypeste lag – dermis – og forårsake langvarig hudskade, kan UVB-stråler brenne de overfladiske lagene av huden. Både UVA og UVB spiller en nøkkelrolle ved tilstander som hudkreft. På den annen side når UVC ikke jordoverflaten, men kan produseres av menneskeskapte kilder. 

Det er viktig å merke seg at UV-stråling er tilstede hver dag og kan skade huden selv på overskyede dager når solen ikke er synlig. En fersk studie fra The Skin Cancer Foundation avslører at opptil 80 % av solens skadelige UV-stråler kan trenge gjennom huden din selv på en overskyet dag. 

Overføring av UV-stråler gjennom (bil)glass 

Alle typer kommersielle glass og bilglass blokkerer effektivt de fleste UVB-stråler, og sikrer beskyttelse. Det er imidlertid viktig å merke seg at graden av UVA-transmisjon kan variere avhengig av hvilken type glass som brukes. Selv om tykkelsen på glasset har en viss innvirkning på UV-strålingsoverføring, er det viktig å vurdere andre faktorer som kan spille en mer betydelig rolle. 

Nivåene av UV-stråling inne i en bil kan variere basert på faktorer som åpne eller lukkede sidevinduer og kjøretøyets posisjon i forhold til solen. Generelt er UV-strålingsnivåene inne i kjøretøyet betydelig lavere sammenlignet med ute i direkte sollys. 

Klare eller tonede filmer kan redusere mengden total UV-stråling som trenger inn i det herdede glasset med over 99 %. Farging anbefales også for arbeidskjøretøy der det er praktisk mulig. Allmennheten bør også vurdere de solbeskyttende fordelene med vindusfarging for kjøretøyet sitt. 

Tonede vinduer og UV-beskyttelse 

liten jente som sover bak i bilen uten noen toning

Tonede vinduer tjener et større formål enn bare å gi personvern og redusere gjenskinn; de spiller også en avgjørende rolle i å blokkere skadelige UV-stråler. Sotning av bilvinduer kan redusere eksponeringen for UV-stråling betydelig, og dermed beskytte huden mot potensiell skade. Spesielt kan biltoning av høy kvalitet blokkere opptil 99 % av UV-strålene, og gir betydelig beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler.

Derfor kan investering i bilsotning av høy kvalitet være en effektiv strategi for å dempe de skadelige effektene av UV-stråling, bidra til omfattende hudpleie og fremme generell helse. 

Ifølge studier tilbringer gjennomsnittspersonen rundt 4,3 år av livet sitt inne i bilen. Dette tilsvarer en enorm mengde tid potensielt utsatt for skadelig UV-stråling, spesielt for de som kjører mye på dagtid. Selv korte turer summerer seg over en levetid, og øker den samlede eksponeringen for UV-stråler. 

Eksponering for UV-stråler kan være spesielt skadelig for små barn. Huden deres er mer delikat og følsom, og dermed mer utsatt for UV-stråling. Hvis barn blir utsatt for overdreven UV-stråler fra de er små, kan de oppleve umiddelbare effekter som smertefulle solforbrenninger. Men enda mer bekymringsfull er de langsiktige effektene. Kontinuerlig, ubeskyttet eksponering i de første årene kan øke risikoen for å utvikle hudsykdommer betydelig senere i livet. Det er også kjent for å forårsake for tidlig aldring av huden, inkludert rynker og aldersflekker, selv i senere ungdomsår. Derfor er det avgjørende å lære barn om viktigheten av solbeskyttelse fra en ung alder. Derfor er det viktigere å ha biltoning installert for å beskytte fremtidige generasjoner mot de skadelige UV-strålene. 

Tonede vinduer kan redusere mengden UV-stråling som kommer inn i en bil, og dermed gi passasjerene betydelig beskyttelse mot solskader. Bilvindusfarging kan effektivt blokkere opptil 99 % av UVA- og UVB-strålene. Avhengig av dine behov kan du velge en fargetone som blokkerer mer eller mindre av solens stråler. 

Fordelene med bilvindustoning i denne sammenhengen er enorme. Ved å blokkere opptil 99 % av UVA- og UVB-strålene, kan fargetoner redusere UV-eksponeringen betraktelig, beskytte huden din mot for tidlig aldring og redusere risikoen for hudkreft. I tillegg kan tonede vinduer holde bilens interiør kjøligere, og forbedre den generelle komforten til kjøreopplevelsen. Sett i en helhet, er det klart at tiden vi bruker i bilene våre faktisk kan utgjøre en betydelig forskjell for vår helse og velvære. 

Se alltid etter de juridiske kravene for toning av bilvinduer i Storbritannia før du planlegger fargene for bilen din. Solarplexius, en ledende produsent av ferdigkuttede bilvinduer, følger nøye disse retningslinjene. Produktene er designet for å oppfylle de juridiske kravene i Storbritannia. 

  

Solarplexius bilvindustoning 

UV-lysmåleren viser UV-strålingen som er absorbert med og uten bilvindusfarging

Solarplexius toning er kjent for sine overlegne UV-beskyttelsesegenskaper. Disse fargene er sofistikert konstruert for å absorbere omtrent 99,8 % av skadelige UV-stråler, og reduserer dermed risikoen for hudskade under kjøring betydelig. Med en så imponerende hastighet på UV-absorpsjon, utkonkurrerer Solarplexius toning mange andre alternativer på markedet, og gir et uovertruffen nivå av beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråling. 

Fordelene med å installere Solarplexius vindussotning strekker seg utover hudbeskyttelse. Toningen bidrar også til en mer komfortabel og hyggelig kjøreopplevelse. Ved å blokkere solens brennende varme, kan disse toning bidra til å opprettholde en kjøligere og mer behagelig temperatur inne i bilen, og potensielt forbedre drivstoffeffektiviteten ved å redusere behovet for klimaanlegg. Videre forbedrer de personvernet og hindrer potensielle innbrudd, og legger til et nytt lag med sikkerhet til kjøretøyet ditt. 

Solarplexius-fargene er enkle å installere og bobler ikke eller flasses over tid, i motsetning til tradisjonelle filmbaserte nyanser. Dette gjør dem til en utmerket langsiktig investering for de som ønsker å kombinere komfort, beskyttelse og funksjonalitet. Husk at ved å velge Solarplexius, velger du å beskytte ikke bare huden din, men også den generelle kvaliteten på kjøreopplevelsen. 

Når vi fortsetter å øke bevisstheten om farene ved UV-eksponering, er det avgjørende at vi også forkjemper disse enkle, men kraftige beskyttelsestiltakene. Husk at alt som gjøres for å redusere UV-eksponering teller for vår langsiktige helse. 

  

 

Sources :  

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15479155/  
  1. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/melanoma-skin-cancer/incidence